Coachen met Tekeningen
 
Tunnel van boven

Tunnelkunstproject Zuidwijken Zutphen

In 2020 is gestart met het Tunnelkunstproject: het beschilderen van de tunnel onder de N348 in Zutphen. Anneke, een wijkbewoonster die dagelijks onder de tunnel komt,  zette dit in gang en er werd een werkgroep gestart. Met Johan, Ben, Joan en Liesbeth werden vervolgens bergen werk verzet om dit project mogelijk te maken.

In het voorjaar van 2021 hielden we inspiratiebijeenkomsten met kleine groepen wijkbewoners. Ook maakten we een lesbrief voor scholen in de wijk, schreven een wedstrijd uit en gingen in gesprek met verschillende groepen in de Zuidwijken/Bronsbergen.

Met al die inspiratie maakte Ingeborg het ontwerp. En 30 augustus 2021 ging de eerste verf op de muur van de tunnel!

En het werd een echt gezamenlijk project van wijkbewoners, waar meer dan 120 mensen aan meegewerkt hebben! We beleefden mooie momenten, er kwamen allemaal prachtige verhalen en we werden heel blij van dit fantastische project!

Binnenkort volgt hier een uitgebreide beschrijving met foto's en verhalen. Met teksten die gemaakt zijn door verschillende mensen, een lied dat Catharina maakte over de tunnel en de Zuidwijken en al onze belevenissen.

Voor nu zijn we nog druk met de afronding en volgt hier een korte beschrijving van de beelden op de tunnelwand. Wil je alvast meer weten? Kijk dan op: Facebook  en op Tunnelkunst !

 
IMG_20210918_173110.jpg

Beschrijving van de beelden op de Tunnelwand: IJsselkant

Als basis voor de hele lengte van de tunnel, heb ik gekozen voor de loop van de IJssel vanaf Bronsbergen tot ten Noorden van Zutphen. Wel uitgerekt, om het passend te maken op de tunnel. Ook steeds een andere lucht. Rust, ruimte, lucht, natuur en kenmerkende elementen zoals molen en bruggen werden veel genoemd. Je ziet achereenvolgens:
• Welkom in grote Grafitti letters
• Gezicht op de IJssel vanaf de Nieuwe brug richting Zutphen 
• Ooievaarsnesten bij Bronsbergen met blauwe lucht en witte wolken. (Ga eens 'savonds kijken voor een verrassend Blacklight effect!)
• De spiraal gelegd met stenen aan de IJssel en de Nieuwe brug. Dan de Amerikaanse watermolen
• Koeien in de uiterwaarden, altijd bijzonder dat je er tussendoor kunt lopen. De Uiterwaarden met kenmerkende “laagjes” in de verte. Ondergaande zon.
• Boterbloemen (de uiterwaarden zien geel in het voorjaar) en schapen. 1 zwart schaap en witte eromheen, als symbool voor “iedereen mag er zijn”. 1 wit schaap kreeg een paarse lok ter nagedachtenis aan een buurtbewoonster.
• Een zogenaamde “Zonneharp” stralen die door de wolken schijnen, wat vaak een prachtig gezicht is boven de IJssel.  Een ijsvogel die naar beneden duikt.  Ganzen die in grote aantallen aanwezig zijn. Twee bootjes van bovenaf gezien op de IJssel en een hond, die staat voor de vele honden in de wijk.
• Een stukje geschiedenis: waar nu huizen staan vlak bij de tunnel, zat vroeger een klompenmakerij. Je ziet de stadia van klompenmaken en de klomp is door het klompenmakersechtbaar Sueters op de traditionele manier ingeschilderd!
• Tenslotte de oude IJsselbrug met de golvende verlichting en de 3 windmolens in de verte. Hardlopers, die veel gebruikmaken van de tunnel.
• Een tekst van woordkunstenaar Lieveheersje uit Bronsbergen

 
Bronsbergenkant

Beschrijving van de beelden op de Tunnelwand: Bronsbergenkant

Tijdens het tekenen ontdekte ik dat de Harenbergerweg, de doorgaande weg door de Zuidwijken eigenlijk dezelfde “loop” heeft als de IJssel. Ik heb daarom gekozen voor eenzelfde “slinger” op deze zijde van de tunnel als basis. Maar dan in een andere kleur. Aan deze kant gaat het over de (goede) sfeer en de mensen in de wijk en de natuur van Bronsbergen.

• Een gat in de tunnel, waardoor je kunt zien wat er in de grond zit. De Zuidwijken is “goede grond” en in de “Zuidwijken komt het van de grond” (slogan van het wijkteam). Het mannetje is Gert van de cartoon uit Contact (plaatselijke weekkrant) de krant,
• Het logo van “In de Zuidwijken komt het van de grond”. 
• Een regenboog: diversiteit en een kleurrijke buurt. De zon voor de warmte van de wijk.
• Twee handen een gevende en een ontvangende: in de wijk zijn veel doeners, creatieve mensen, warme omarming, saamhorigheid en hulp. De tussenruimte is gevuld met de handafdrukken van alle helpers.
• De plattegrond van de typische “bloemkoolwijk" met toegangen vanaf de Harenbergerweg.
• Klaprozen die uitbundig boeien overal in de wijk en staan voor alle groen in de wijk.
• Het kunstwerk: de Parelbloem, dat in de wijk staat
• Kinderen die in de wijk overal kunnen spelen. Fietsroute knooppunten en het klompenpad dat hier langs loopt.
• De oude appelbomen die zowel in Bronsbergen staan, als in de Buurtbongerd. Met een bij voor de bijentuin en een egel.
• Riet en het Bronsbergenmeer, met twee zwemmers onder water gezien. Ook een verwijzing naar Anneke en Joan die het plan voor het beschilderen van de tunnel in gang zetten. Kikkerdril, rietsigaren, vissen (waaronder een witte snoek die ooit gezien is in het meer.) Met nog een tekst van Lieveheersje.